KUTSO’da Sigorta Sektör Toplantısı Gerçekleşti

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi’nin (SAİK) Kütahyalı Başkanı Hüseyin Kasap, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) tarafından düzenlenen toplantıda sigorta acenteleri ile bir araya geldi.   TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap’ın katılımı ve sunumuyla KUTSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Başkan Vekili ve aynı zamanda KUTSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Ali Kongu ile sigorta acenteliği alanında faaliyet gösteren üyeler katıldı.   Sigorta sektörüne ilişkin düzenlemeler, acentelerin sorunları ve çözüm önerilerinin müzakere edildiği, toplantıda, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap, TOBB SAİK İcra Komitesinin çalışmaları hakkında bilgi vererek, şöyle konuştu: “Sayın başkanım, sektör meclisimizin kıymetli başkan vekili, sevgili meslektaşlarım, hemşehrilerim, sizleri şahsım ve başkanı bulunduğum Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi adına saygıyla selamlıyorum. Doğup büyüdüğüm bu güzel memleketimizde, siz kıymetli hemşerilerimle birlikte bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu güzel toplantıya ev sahipliği yapan, bizleri en güzel şekilde ağırlayan, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odamıza, Odamızın Başkanı Sayın Nafi Güral Bey’e ve diğer yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.
 
“SİGORTACILIK KANUNU, TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN DÖNÜM NOKTASIYDI”
 
2007 yılında yürürlüğe giren 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunuyla Türkiye ekonomisi, sigortacılık sektörü ve acentelik mesleği için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Kasap, “Mesleğimiz hak ettiği saygınlığa, kurumsal yapıya ve yıllardır özlemini duyduğu meslek örgütüne kavuşmuştur. Sigortacılık Kanunu ile sigorta acenteleri bir buçuk milyon üyesiyle Türk özel sektörünün çatı kuruluşu, ülkemizin en büyük ve en güçlü sivil toplum kuruluşu, sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası arenada da etkin bir aktör olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde örgütlenmiştir. Odalarımız kanalıyla zaten üyesi bulunduğumuz TOBB’a, icra komitesinin kuruluşu ve levhaya kayıt olmak suretiyle üyeliğimizi pekiştirdik, birlikteliğimizi daha da güçlendirdik, taçlandırdık. Artık, sigorta acentelerinin, tüm konuları, sorunları ve talepleri, TOBB’un yönetim kurulunda da gündeme geliyor, meselelerimiz sadece icra komitemizin değil, TOBB’un da meselesi haline geliyor. Kısa sürede çözüme kavuşuyor.” diye konuştu.   Tüm sigorta acentelerinin sorunlarına çözüm bulmak ve sıkıntılarını gidermek için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Kasap, “Bu dönemde ülkemizin çeşitli köşelerinde düzenlenen elliden fazla toplantıya bizzat katıldım. Toplantılarda, sizlerin önerilerini, fikirlerini ve sorunlarını dinledim. Gerektiğinde her bir sivil toplum kuruluşu başkanı ya da temsilcisi ile yüz yüze görüştüm. Benim gibi, icra komitemizde, sektör meclisimizde yer alan diğer arkadaşlarım da çeşitli mecralarda sizlerle iletişim halinde oldu. Sizlerden edindikleri bilgileri sektör meclisimize, icra komitemize taşıdılar. İstişare kapılarını sürekli açık tuttuk. Çok şükür bu sayede, yanlış hiçbir karara, uygulamaya imza atmadık, atmayacağız.” dedi.
 
“İCRAATA ODAKLANDIK”
 
Süreç boyunca boş laftan ve kuru gürültüden uzak durduklarını söyleyen Kasap, sadece icraata odaklandıklarını belirterek, “İşin ününe değil, ununa talip olduk. Mesleğimizin bugünü ve geleceği için çok önemli iki bilimsel çalışma hazırladık. Birincisi, taşıma kapasitesi çalışması. Mesleğimizle ilgili, il il mevcut durum ne, potansiyel ne kadar, kapasite kullanımı hangi ölçüde tespit ettik. Bu çalışmamız sadece Türkiye’de değil, uluslararası arenada da ilgi gördü, ses getirdi. İkinci çalışmamızı, 150 ülkede 200 binden fazla çalışana sahip, dünyaca ünlü bir firma olan deloitte ile hazırladık. Sigorta acenteliği dünya uygulamaları ve ülkemiz sigorta acenteleri 2023 vizyonu belirleme çalışması… Bu çalışma ile aralarında Amerika, İtalya ve İngiltere’nin de yer aldığı 9 önemli ülkede, sigorta aracılığı nasıl yapılıyor? Acentelik sözleşmelerinde hangi hükümler var? Kamunun mesleğe müdahalesi ne düzeyde, yasal düzenlemeler ne, sigorta şirketleri ile acenteler arasındaki ilişki nasıl yürütülüyor? Acenteler, pazarlama faaliyetini nasıl icra ediyor? Çalışanları nasıl eğitiliyor? Tüm bunları araştırdık, raporladık.” diye konuştu.
 
“BİZ İŞİN ÜNÜNE DEĞİL, UNUNA TALİBİZ”
 
İcra komitesinin kurulduğu günden bu yana sigortacılık sektörünün dertleri ve sıkıntıları ile ilgilendiğine dikkat çeken Kasap, görev süreleri boyunca yapılanlar hakkında bilgiler verdi. Yapılan çalışmaları, kıymetsizleştirmek isteyenlerin ve kötüleyenler olduğunu belirten Kasap, “Bizim bu çalışmaları kıymetsizleştirmek isteyenler, kötüleyenler var. Efendim, 10 TL. İşlem ücreti neymiş? Taban komisyon kötü oldu. Komisyonlarımız daha da düştü. Sözleşme hazırlanmış, kime faydası var. Başbakanla, Bakanla görüşülmüş de ne olmuş diyenler var. Birde, kerameti kendinde görenler var. İşlem ücretini ilk biz söyledik, komisyonu biz getirdik, KOSGEB’i biz yaptık, biz de sözleşme hazırladık. Başbakanla bakanlarla bizim sayemizde görüştün diyenler var. Bu meslek için taş üstüne taş koyan, küçük de olsa katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Biz işin ününe değil, ununa talibiz. Bizim çalışmalarımızı, başarılarımızı, kazanımlarımızı, isteyen istediği gibi sahiplensin. Hiç aldırmayız. Yeter ki çarpıtmasınlar. Yalan yanlış beyanat vermesinler. Ama şunu bilelim ki, bu başarılardaki en büyük pay 16 bin sigorta acentesinin, yani sizlerin, hepimizin. Bizler, bu işleri her bir sigorta acentesinden, sizlerden aldığımız güçle başardık.” dedi.
 
“SİGORTA ŞİRKETLERİ ACENTELERE SALDIRIYOR”
 
Bazı sigorta şirketlerinin büyük bir hınçla acentelere saldırdığını söyleyen Kasap, sigorta tavan fiyat için acentelerin suçlandığını ifade ederek, “Trafik sigortasına her yıl % 100 zam yapan biz miyiz? Bir şirketin 600 lira dediği poliçeye, 5 bin lira diyen, bir hususi otomobilin trafik sigortasına 100 bin lira fiyat çeken, sigorta acenteleri mi? Devlet her indirim dediğinde, fiyatlara biz mi zam yaptık. Acenteler sigorta şirketlerine destek vermemişler. Serbest tarifeye sahip çıkmamışlar. Benim komisyonumu % 1’e indireceksin, zorla, tehditle ferdi kaza, konut sigortası sattıracaksın, keyfi ekran kapatacaksın, sonra bizden destek bekleyeceksin. Herkesin şunu bilmesi gerekiyor. Acente, sigorta şirketinin iş ortağıdır. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu nedenle, biz sigorta şirketlerine destek vereceğiz. Ama onların istedikleri gibi değil, kendi bildiğimiz gibi destek vereceğiz. Kendi projemizi yetkili makamlara sunduk, takibini yapıyoruz. Ama bu süreçte, acentelerimizi hiç kimseye ezdirmeyeceğiz. Sigorta şirketleri, ekmeğimizi elimizden alan, bize eziyet eden, zulmeden uygulamalar geliştirmekten vazgeçecek. Bakınız, son yıllarda bazı sigorta şirketleri, doğrudan satış birimleri kurdular, internet satışına, call center’a dünyanın yatırımını yaptılar. Peki ne oldu? Geçen yıl acenteler 2,8 puan büyüdü, doğrudan satış 0,9 küçüldü. Tüm bu yazılım geliştirmelerine, reklamlara, düşük fiyat vermelere rağmen küçüldü. Peki bu yatırımların, harcanan paraların, acentenin cebinden çalınan komisyonların hesabını kim verecek. Lütfen sözlerim tüm şirketler için anlaşılmasın. Acenteleri iş ortağı olarak kabul eden, bizleri kandırmaya değil, kalkındırmaya çalışan sigorta şirketlerimiz de var. Bunları hariç tutuyorum.” dedi.   2016 yılı rakamlarına göre, hayat dışındaki payın yüzde 69’a yükseldiğini söyleyen Kasap, “Bu büyüme trafik sigortası ile olmadı. Nakliyatta, sağlıkta, sorumluluk branşında, yani neredeyse tüm branşlarda büyüdük. Broker, banka, doğrudan satış ise küçüldü. Buraya dikkat çekmek istiyorum. Biz büyürken bizim dışımızdaki tüm satış kanalları küçüldü. Neden? Çünkü onların icra komitesi yok. Bizim mesleğimiz onlar gibi sahipsiz değil. Onlar bizim gibi samimi değiller. Onlar sermayelerine, biz emeğimize, samimiyetimize güveniyoruz. İşte bu kazanımların tamamı, icra komitemizin çalışmaları, sizlerin samimiyeti, emekleri sayesinde oldu. Ancak, durmayacağız, rehavete kapılmayacağız. Çalışmaya, üretmeye, güçlenmeye, müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
 
“HAKLARIMIZI GÜVENCE ALTINA ALACAK BİR SİSTEM KURALIM”
 
Hem komisyon alacaklarının hem de portföy mülkiyeti haklarının güvence altına alınabilmesi için yeni bir sistemin gerekliliğinde bahseden Kasap, “İlk kez bu toplantıda dile getiriyorum. Önemli bir noktaya sizlerin dikkatini çekmek istiyorum. Eskiden poliçeyi üretir, primi sigortalıdan tahsil eder, sonra sigorta şirketine öderdik. Yani sigorta şirketinin parası, emaneten bizde dururdu. Şirket de, ben parasını ödemezsem diye benden teminat alırdı. Peki, şimdi ne oluyor. Vatandaş poliçeyi alıyor, kredi kartını veriyor, parayı sigorta şirketi alıyor. Sonra da komisyonumuzu bize ödüyor. Peki sigorta şirketi komisyonumuzu ödemez ise, ne oluyor. İşte euro sigorta…Şirket güvence hesabına devredilince, bizim komisyonlar güme gitti. Komisyonumuzu alamıyoruz. Pek çok meslektaşım mağdur. Bu nedenle, acente komisyon alacaklarını güvence altına alacak bir sisteme ihtiyacımız var. Hem komisyon alacaklarımızı hem de portföy mülkiyeti haklarımızı güvence altına alacak bir sistem kuralım. İnşallah, sizlerin de katkıları ile en kısa sürede bu konudaki çalışmalara başlayalım.” dedi.    TOBB SAİK İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap’ın hitabının ardından, katılımcılarla istişare yapılarak, sorular cevaplandırıldı. Sigorta acenteliği alanında faaliyet gösteren KUTSO üyeleri, sektörel toplantı düzenlenmesinden ve TOBB SAİK Başkanının bu toplantıya katılarak bilgi aktarmasından duyulan memnuniyetlerini dile getirdiler.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü