Can Akın Çağlar Sigorta Sektörüne Duyulan Güvenin Daha Üst Sıralara Taşınması Gerektiğinden Söz Etti

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi tarafından düzenlenen “2017 Yılının Değerlendirmesi ve 2018 Yılından Beklentiler” konulu zümre toplantısında konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sigortacılığın güven duyulan sektörler sıralamasında daha üst sıralara taşınması gerektiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası 20 No’lu Sigortacılık Meslek Komitesi  “2017 Yılının Değerlendirmesi ve 2018 Yılından Beklentiler” konulu bir zümre toplantısı düzenledi. 20 Aralık’ta gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını komite başkanı ve İTO Meclis Üyesi Levent Korkut yaptı. Korkut, camianın İbrahim Çağlar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığını dile getirerek başladığı konuşmasında “Çağlar’ın komitemize büyük katkısı olmuştu. Kendisine minnettarız, Allah rahmet eylesin” dedi.

Sigortacılık mesleğinde son yıllarda özellikle yasal mevzuat sonrası uygulama yönetmelikleri olarak çok sık değişiklikler yapıldığına değinen Korkut, “Özellikle trafik sigortası konusu yazılı ve görsel medyada tartışmalara neden oldu. Bunun neticesi olarak da temmuz ayında yürürlüğe giren havuz sistemi epey tartışıldı. Bunun dışında da biz aracıların gelir kalemimiz ciddi bir şekilde yarı yarıya düştü ve kabul edilemez bir durum aldı” diye konuştu.

Her meslekte yaşanan değişimlerde bu tür tartışma ve sancıların hep olduğunu dile getiren Korkut, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ancak ortaya konan çözüm önerileri taraflardan bir veya birkaçına zarar bir kısmına fayda sağlamamalı. Ortaya konan çözüm önerileri eşit, adil ve kabul edilebilir olmalı ki uzun soluklu olsun. Bunun aksi kabul edilemez.”

Meslek komitesi mensupları olarak katıldıkları sektörel faaliyetlerde, birlikte bir yol haritası bulmak ve sorunları çözebilmek amacıyla diyalog ve işbirliği oluşturulduğunu gözlemlediklerini belirten Korkut, “Buna şiddetle ihtiyacımız var. Bir olmaktan, birlikte olmaktan başka bir yol yok. Bir olmak zorundayız. Bu konuda SAİK’e ciddi sorumluluklar ve yetkiler düşmekte olup, gerekli çalışmalar tabii yapılmaktadır. Ancak, SAİK’te görev alan arkadaşlarımız da Ticaret Odaları Meslek Komiteleri, Federasyon ve STK’larla işbirliği içerisinde bu toplantı ve çalıştayları teşvik etmeli ve desteklemelidir. Zira bu tür toplantılar meslek mensuplarının beklentilerinin neler olduğunu belirlemek açısından oldukça önemli olup kuşkusuz ciddi katkı sağlayacaktır. Aksi takdirde alınacak eksik veya yanlış kararlar bu meslekten geçimini sağlayan biz acentelere ciddi zarar verecektir.”

Toplantıda ilk sunumu Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar yaptı. Sektörün 138 milyar liralık aktif büyüklüğü yönettiğini ve primlerin %70’ini acentelerin ürettiğini dile getiren Çağlar, “Toplam sektör üretiminin %49’u motor branşı dediğimiz trafik ve kasko olmak üzere iki üründen geliyor. Sektörümüzü Avrupa ve dünya ile karşılaştırdığımızda istediğimiz gelişmeyi yakalayamadığımızı görüyoruz. Devlet bu konuda yol açıcı olmalı” şeklinde konuştu.

Sigortacılıkta Türkiye’nin 36’ncı olduğuna dikkat çeken Çağlar, sektörün kendini doğru anlatamadığına dikkat çekerek, “Güven duyulan sektörler arasında daha üst sıralara çıkmlalıyız” çağrısını yaptı.

YARGIYA TEKNİK BİLGİ

Yargı detayları bilmediği için aldığı kararların sektör mensuplarının hayatını derinden etkilemiş olduğuna dikkat çeken Çağlar, “Bu sorunu çözebilmek için yargı ile sürekli temas haline geçtik. Bölge idare mahkemelerindeki hâkimlerimize teknik detaylara ilişkin bilgilendirme toplantıları yapmaya başladık” bilgisini verdi.

Sektörün poliçe sattığı müşterileri tek tek ziyaret ettiklerini ve kapsam dışı kalmış poliçeleri tespit ettiklerini anlatan Çağlar bu konuda şunları söyledi: “Poliçe sattığımız müşterileri ziyaret ediyor, bizim görmediğimiz sizin ifade etmeniz gereken riskleriniz var mı diye soruyor, kapsam dışı kalmış poliçeleri tespit ediyoruz.”

“SİGORTACILIK KANUNU DÖNÜM NOKTASI OLDU”

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Özer de 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun meslek için dönüm noktası olduğunun altını çizdi. İcra Komitesi’nin sektörün tüm kesimlerinin görüşlerini dinlediğini, ilçe ilçe dolaşıp hem kendilerini anlattıklarını hem de onları dinlediklerini belirten Özer, sıkıntıları çözmeye devam ettiklerini kaydetti.

Meslek için iki önemli bilimsel araştırma yaptırdıklarını dile getiren Özer, il il kapasite kullanımının durum tespiti sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: “Sektörde kapasite kullanımı %38. Poliçe alabilecek ama ulaşamadığımız 30 milyon aday var. İstanbul’da kapasite kullanımı %41. Potansiyel sigortalı adayı 6 milyonun üzerinde.” Özer, KOSGEB’in personel ve fuar desteklerine ilişkin bilgi aktardı.

Zümre toplantısında son olarak konuşmacılar sektörün sorularını cevapladılar.

GÜNDE 71 MİLYON LİRA HASAR ÖDENİYOR

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sektörün her 100 liralık işten 25 lira zarar ettiğine dikkat çekerek, “Sektör kötü sürücüyü daha ne kadar finanse edecek?” diye sordu. Sektöre dair rakamlar da paylaşan Çağlar, “Sektör günde 51 bin dosya işliyor. Geçen yıl 23 milyar lira hasar ödendi. Bu gün itibarıyla 16 milyar liradayız.  Günde 71 milyon lira hasar ödüyoruz” dedi. Sektördeki sigortasızlık oranının yüksekliğine de dikkat çeken Çağlar, “Her 2 işletmeden 1’inin yangın sigortası yok, 3 araçtan 2’sinin kaskosu yok, 2 konuttan 1’inin de DASK’ı yok. Kısacası sigortamız yok” diye konuştu.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü